Zorgen over pensioen deeltijders

Voor meer dan 100.000 deeltijdcollega’s dreigt een lager pensioen, als zij fiscaal minder kunnen opbouwen. Veel politieke partijen willen de grens waarbinnen fiscaal gunstig pensioen kan worden opgebouwd, verlagen. De VMHP is aangesloten bij landelijke verenigingen en belangenbehartigers die zich hard maken voor deze deeltijders en hun pensioen.

Momenteel ligt de grens tot waar er fiscaal pensioen kan worden opgebouwd op ruim 103.000 Euro. Verschillende politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma een verdere verlaging tot anderhalf of twee keer modaal staan. Bij mensen die in deeltijd werken, wordt de vorm naar rato lager.De fiscale pensioenopbouw van deeltijders is afgeleid van wat zij als voltijder zouden verdienen. Zij associëren zich niet met een hoger inkomen maar worden wel geraakt.

Rekenvoorbeeld

Stel dat de grens komt te liggen op twee keer modaal, 74.000 Euro. Dan heeft dat impact op iemand die in deeltijd drie dagen per week werkt en 45.600 Euro pensioengevend inkomen verdient. Hij of zij wordt al geraakt omdat het voltijdsinkomen boven de 74.000 Euro bruto uitkomt. Voor mensen die meer verdienen gaat het om meer pensioenopbouw.

Nieuws?

Belangrijk dus om deze ontwikkeling nauwlettend in het oog te houden. Als er nieuws is, vind je dat op de VMHP-site. Wil je meer weten over pensioenen, kijk dan ook eens in het gratis P’oen, een speciale digitale uitgave van de CMHF