Cao? Het vaakst vakbondslid!

Werknemers die onder een cao vallen, waren in 2022 met 20 procent ruim dubbel zo vaak lid van een vakbond als werknemers die niet te maken hebben met cao-afspraken, namelijk slechts 8 procent.

 

Dat blijkt uit een publicatie van het CBS op 29 november. Volgens het CBS zijn collega's bij de politie en brandweer met 67 procent verreweg het vaakst vakbondslid. In heel Nederland zijn 1,4 miljoen mensen in 2023 lid van een vakbond. Dit is het laagst gemeten aantal sinds 1963.

Leeftijd
De helft heeft een leeftijd tussen 45 jaar en de AOW-leeftijd. Van alle werknemers tussen de 15 en 75 jaar was 16 procent vakbondslid in 2022.

Ontevreden
Bij werknemers gaat ontevredenheid met de arbeidsomstandigheden samen met meer lidmaatschap. Mensen die niet tevreden zijn met hun leidinggevenden, zijn vaker vakbondslid dan degenen die hier (heel) tevreden mee zijn. Datzelfde geldt voor werknemers die niet tevreden zijn met hun reistijd en reisafstand. Bij de andere onderdelen van het werk zijn de verschillen kleiner.

Geen lid?
De meest genoemde reden om géén vakbondslid te zijn is dat mensen er nooit serieus over hebben nagedacht om lid te worden. Vooral jongeren geven dat relatief vaak aan, net als werknemers in het openbaar bestuur, het onderwijs en de zorg.

Meer interessante bevindingen en trends vind je in de online CBS-publicatie.


Nieuwsoverzicht