Voormalig korpschef Bé Lutken is overleden

Afgelopen maandag, 15 augustus 2016, is Bé Lutken, voormalig korpschef van de regiopolitie Midden- en West-Brabant en Rotterdam Rijnmond, op 75-jarige leeftijd overleden. De uitvaartdienst wordt gehouden op 20 augustus a.s. om 11.00 uur in de Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan te Breda.

BREDA - De voormalig korpschef van de regiopolitie Midden- en West- Brabant en Rotterdam Rijnmond, Bé Lutken, is maandag op 75-jarige leeftijd na een ziekbed van bijna drie maanden overleden.

Vanaf 1993 was hij korpschef van Midden- en West Brabant, waarna hij in 1996 werd benoemd tot Korpschef van Rotterdam Rijnmond. Daar bleef hij tot hij eind 2001 met pensioen ging.

In juli 2003 volgde de benoeming tot lid van de Commissie van Toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdienst (CTIVD). Op eigen verzoek eindigde dat lidmaatschap op 30 juni 2009

Lutken werd geboren in het Drentse plaatsje Odoorn. Na de HBS in Emmen ging hij studeren aan het Rijksinstituut tot Opleiding van Hogere Politieambtenaren in Hilversum (thans Nederlandse Politie Academie). Na het doorlopen van die opleiding werd hij in 1966 officier bij de Rijkspolitie in Breda. Ongeveer 10 jaar later maakte hij de overstap naar Den Haag waar hij een belangrijke functie kreeg bij op de stafafdeling Algemene Inspectie. In 1982 keerde hij als commandant terug bij het district Breda van de Rijkspolitie. In die periode kreeg hij te maken met acties rond de Vliegbasis Woensdrecht in verband met de geplande plaatsing van kruisraketten met kernkoppen als uitvloeisel van het NAVO-dubbelbesluit. Als gevolg van het in 1987 getekende INF-verdrag zijn die kernwapens daar echter nooit geplaatst.

In 1993 werd in Nederland de regiopolitie ingevoerd waarbij Nederland werd ingedeeld in 25 politieregio's. Al vanaf 1990 was Lutken als beoogd korpschef nauw betrokken bij de vorming van de politieregio Midden- en West-Brabant. Toen hij zoals verwacht korpschef werd kreeg hij veel te maken met de Tilburgse burgemeester Gerrit Brokx als korpsbeheerder van die regio. In 1996 werd Jan Willem Brinkman benoemd tot korpschef van de regio Rotterdam-Rijnmond maar binnen een jaar kwam daar een einde aan als gevolg van conflicten met vooral de Rotterdamse burgemeester en korpsbeheerder Bram Peper. Lutken volgde later in 1997 Brinkman op en zou in die functie blijven tot hij eind 2001 met pensioen ging.


Nieuwsoverzicht