Voetbal kan fluiten naar ondersteuning politie

De ACP, NPB, ANPV en VMHP houden op zondag 10 mei tijdens de voetbalwedstrijden Feyenoord - Vitesse en FC Groningen - PEC Zwolle speciale vakbondsbijeenkomsten en roepen alle in Rotterdam en Groningen ingezette politiemedewerkers op daarbij aanwezig te zijn. Dit betekent dat de geplande wedstrijden niet mogen rekenen op een volwaardige ondersteuning door de politie. “Het is uiteindelijk aan de burgemeesters van de speelsteden om te beoordelen of het verantwoord is om de voetbalwedstrijden te laten doorgaan”, aldus een woordvoerder namens de politiebonden.

De politiebonden zijn al enkele weken in actie om aandacht te vragen voor de schraperige CAO-voorstellen van de werkgever. Dat heeft er vooralsnog niet toe geleid dat minister Van der Steur met een beter bod is gekomen dat recht doet aan het politiewerk en geen afbreuk doet aan bestaande arbeidsvoorwaarden. Daardoor zijn de bonden genoodzaakt tot verdere acties op plekken waar veel collega’s worden ingezet. Zo ook bij grootschalige evenementen. Evenementen, met als onderdeel ervan keizer voetbal, zijn hofleverancier als het gaat om politiewerk. De voetbalwedstrijden in het Feyenoord-stadion in Rotterdam en in de Euroborg in Groningen op zondag 10 mei zijn daarbij de eerste evenementen die daar de komende tijd mogelijk gevolgen van ondervinden. Als het aan de bonden ligt kan het voetbal komend weekend fluiten naar ondersteuning vanuit de politie

Het is mede te danken aan de inzet van politiemensen dat grote evenementen als voetbalwedstrijden kunnen plaatsvinden. Het is politiewerk met een hoog prijskaartje en waar veel politiemedewerkers voor nodig zijn. Zo zijn tijdens het voetbalseizoen 2013-2014 ruim 296.000 manuren ingezet voor de begeleiding van voetbalwedstrijden. Meer dan de helft van deze uren ging naar Eredivisiewedstrijden. Tijdens deze wedstrijden vinden verreweg de meeste incidenten plaats zoals confrontaties met supporters, het gooien met vuurwerk en vernielingen. Politiecollega’s zorgen er steeds weer voor dat het niet uit de hand loopt en dat voetballiefhebbers op een veilige en leuke manier kunnen genieten van de wedstrijd. Dat werk verdient waardering, om te beginnen door een fatsoenlijke nieuwe CAO.

De politiebonden roepen collega’s die voor de handhaving van de openbare orde voorafgaand, tijdens en na de wedstrijden Feyenoord - Vitesse en FC Groningen - PEC Zwolle op 10 mei worden ingezet op om hun werk tijdelijk neer te leggen en een bijeenkomst van de bonden bij te wonen. De twee bijeenkomsten vinden plaats van 13.00 uur tot 15.00 uur op een locatie in de nabije omgeving van de stadions. Tijdens deze bijeenkomsten informeren de bonden de collega’s over het uitblijven van een CAO-bod dat tegemoetkomt aan de gerechtvaardigde eisen van de politiebonden en de acties als antwoord daarop. De collega’s blijven gedurende de bijeenkomsten bereikbaar en beschikbaar voor noodhulp en eventuele incidentele calamiteiten.