Veranderingen in vakantieregeling

Het afgelopen jaar hebben de andere politiebonden en wij met de werkgever nieuwe afspraken gemaakt over het vakantieverlof. In dit bericht lees je wat dit betekent voor verval van vakantie-uren, uitbetaling bij ontslag, de LFU-regeling en vakantieverlof tijdens ziekte.

 

Verval van vakantie-uren
Volgens de vakantieregeling vervallen vakantie-uren twee jaar nadat ze zijn toegekend. Deze vervaltermijn kan worden verlengd tot drie jaar, als opname in twee jaar redelijkerwijs onmogelijk was. Voortaan geldt de aanvullende afspraak dat vakantie-uren alleen kunnen vervallen, als je door je leidinggevende in staat bent gesteld om het vakantieverlof op te nemen én als je actief bent geïnformeerd over de gevolgen van het niet opnemen van het vakantieverlof.

Deze actieve informatieplicht van de werkgever is een belangrijke wijziging. Je gaat dit onder andere terugzien in de vorm van waarschuwingsteksten in BVCM. Ook word je hierover geïnformeerd via het politie-intranet. Verder is het aan leidinggevenden om medewerkers met een hoog vakantieverlofsaldo er persoonlijk op te wijzen dat ze hun vakantieverlof dienen op te nemen, omdat de vakantie-uren anders komen te vervallen.

Uitbetaling bij ontslag
De hoofdregel is dat vakantieverlof voorafgaand aan ontslag wordt opgenomen. Alleen in uitzonderlijke gevallen − bijvoorbeeld om operationele redenen − wordt het niet opgenomen vakantieverlof uitbetaald. Hiervoor werd dan het volledige vakantieverlofsaldo tegen het kale uurloon uitbetaald. Vanaf 1 april 2019 wordt voor de berekening van het uit te betalen bedrag onderscheid gemaakt tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantie-uren. Het uit te betalen bedrag van een wettelijk vakantie-uur is hoger dan het kale uurloon van een bovenwettelijk vakantie-uur, omdat bij de berekening ervan meerdere inkomenscomponenten worden meegenomen.

LFU-regeling
De invoering van LFU raakt ook de vakantieregelgeving. Collega’s met de jaarlijkse toekenning van levensfase-uren maken immers geen aanspraak op leeftijdsuren. De beleidsregel vakantieverlof is hierop aangepast.

Geen loonkorting bij vakantieverlof tijdens ziekte
Collega's die langer dan zes maanden ziek zijn, worden − afhankelijk van het ziektepercentage − gekort op hun loon. Vanaf 1 januari 2020 geldt dat deze loonkorting niet meer plaatsvindt over de opgenomen vakantie-uren tijdens de ziekteperiode. Deze wijziging is opgenomen in de beleidsregel ziekte en afwezigheidsvormen.


Nieuwsoverzicht