Van de voorzitter: digitale peiling

Tot 14 mei loopt de digitale ledenpeiling over het onderhandelingsresultaat. Ik hoop op een hoge opkomst. Dat is voor mij namelijk ook een graadmeter voor de betrokkenheid van de leden! Geen directmail ontvangen om je stem uit te brengen, laat dit dan weten aan het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wat de inhoud van het onderhandelingsresultaat betreft: zoals bij ieder resultaat zijn er collega’s tevreden of teleurgesteld.

We zijn ons ervan bewust dat veel meer collega’s gebruik zouden willen maken van de nu aangeboden regeling.

Er zijn collega’s die mogen, maar om financiële/privé redenen niet gebruik kunnen maken van de aangeboden regeling. Er zijn collega’s die willen, maar niet onder de criteria vallen. Er zijn jonge collega’s die denken: waar gaat dit over? en er zijn jonge collega’s die nu al vrezen voor de tijd dat zij 60+ zijn in onze organisatie.

Een resultaat is de uitkomst van een onderhandelingsproces, waarin belangen niet altijd gelijklopen. Waarbij niet kan worden gesteld dat de belangen van de ene zijde van de onderhandelingstafel groter of belangrijker zijn dan die van de andere zijde.

Zoals jullie hebben kunnen lezen zullen de vakbonden dit onderhandelingsresultaat met een positief advies aanbieden.

Dit heeft een aantal redenen:
- Op voorhand was bekend dat het kader wat de regering heeft gegeven voor vroegpensioen maar een beperkte groep zou omvatten en voor een beperkte tijd zou gelden. Uiteindelijk moet er een duurzame regeling komen voor onbepaalde tijd. Daar wordt op dit moment landelijk over onderhandeld.
- Het is ingewikkeld onderhandelen in een tijd van grote personele schaarste. De lust van de ene collega, is de last van de andere collega (meer werk op minder schouders). De onderhandelaars hebben daarom gezocht naar een totaalpakket, gericht op behoud van zoveel mogelijk capaciteit en versnelde instroom. Maar ook om daarmee ruimte te creëren voor de RVU-regeling.
- Er zijn in een korte tijd een aantal belangrijke knopen doorgehakt, zoals verkorten van de opleiding, stimuleringspremie op doorwerken, niet meer verplicht met AOW en tijdelijke dienstverbanden voor vrijwilligers.

Kortom, er is getracht om zo goed mogelijk het belang van alle collega’s in de organisatie te dienen en niet van een bepaalde groep.

Ik nodig jullie allemaal van harte uit om je stem te laten horen!

Lees hier waar je welke informatie kan vinden.


Nieuwsoverzicht