Van de voorzitter

Het kan niet anders dat eenieder de consequenties aan den lijve ondervind van deze bizarre tijd. Bezorgdheid om onze eigen gezondheid en van onze dierbaren staat natuurlijk centraal. Maar de gevolgen van het coronavirus zijn ongekend voor ons hele maatschappelijke leven. En dat voelen we ook: de banen en bedrijven van familie, vrienden, buren staan misschien onder druk. Onze kinderen, al dan niet in het examenjaar, zitten thuis. Druk op de pijlers van de samenleving - zorg, veiligheid en voeding - neemt toe.

De nationale politie staat voor een opdracht die zijn weerga niet kent. De veiligheid van de samenleving moet gegarandeerd, maar ook de veiligheid van alle medewerkers. Dilemma’s zijn aan de orde van de dag. Er is opgeschaald naar een nationale crisisstructuur. De informatievoorziening op intranet kan de actualiteit net volgen. Op teamniveau wordt alle creativiteit en improvisatievermogen uit de kast gehaald om de burger nog zo goed mogelijk te bedienen.

Twee keer per week worden de vakbondsvoorzitters door de korpsleiding bijgepraat en er zijn werkafspraken gemaakt voor - indien nodig - tussentijds contact. Met de hoofdbestuursleden hebben we de afspraak gemaakt om elkaar regelmatig te voorzien van een update uit de eigen werkomgeving. Op deze wijze krijgen we landelijk een beeld van wat er speelt. Aan alle leden geldt dezelfde uitnodiging: wil je een ervaring/dilemma/vraag kwijt, mail het ons (naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Voor onze vereniging geldt hetzelfde. Per week bekijken we wat deze situatie voor onze activiteiten betekent. De algemene ledenvergadering (ALV) wordt verplaatst naar het najaar. Niet conform de statuten, maar nood breekt wetten. De kaderdag van juni blijft nog even staan, maar het is niet vanzelfsprekend dat deze door kan gaan. Het hoofdbestuur heeft een eerste “digitale overleg” achter de rug. De voorbereidingen van de acties zijn opgeschort. Deze week gaat een van de twee onderhandelingsmomenten over RVU nog door.

Verder zullen we onze leden zo goed mogelijk proberen te informeren middels direct-mail, nieuwsbrief en de site. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het intranet van het korps de meest actuele informatiebron zal zijn.

Gisterenavond heb ik, waarschijnlijk met jullie allemaal, naar de toespraak van onze minister-president gekeken. Een helder verhaal met een slechte boodschap. Deze situatie is niet van weken, hopelijk van maanden, maar waarschijnlijk langer. En we missen de verbeeldingskracht om te bevatten wat dit voor ons, ons werk en onze samenleving zal betekenen. Iedere dag geeft echter meer inzicht...
Tot slot wil ik eenieder nogmaals heel veel sterkte toewensen komende tijd!


Nieuwsoverzicht