Tussen hoofd en hart: nieuwe naam

De meesten van ons beschouwen zich als flexibele mensen, niet bang voor een verandering in het leven. Dat we vast zitten in systemen en patronen, ervaren we pas als we eruit willen stappen of als vernieuwing ons leven binnenkomt. Denk maar aan samenwonen met een nieuwe partner, debatten met puberkinderen, aanpassingen in onze taken of verandering van reistijd. Zo ook nu het voorstel voor een nieuwe naam voor onze vereniging. Log in op Mijn VMHP om de nieuwe naam en de rest van dit bericht te lezen.

 

EQUIPE – Vakvereniging voor Politie

Deze verandering komt niet als een verrassing. Door de jaren heen kent onze vereniging een continu proces van verandering van doelgroep en de daarbij behorende naamsverandering.
Opgericht in 1902 onder de naam van: Bond van inspecteurs van de gemeentelijke politie in Nederland, zijn we nu aan de vierde of vijfde naamswijziging toe. Deze laatste wijziging is een logisch gevolg van de actie van het vorige bestuur waarin in de statuten de doelgroep voor de collectieve belangenbehartiging opnieuw is vastgesteld. Deze doelgroep is:
de politieambtenaar die werkzaamheden krijgt opgedragen op HBO/academisch niveau danwel die voor het werk op dat niveau wordt toegerust of opgeleid.

Deze aanpassingen zijn steeds verklaarbaar en te begrijpen. Het is belangrijk om je steeds weer aan te passen aan een veranderende omgeving. Verder is de legitimiteit van onze vereniging niet alleen afhankelijk van de kwaliteit die wij leveren, maar ook van de kwantiteit (aantal leden). Deze staat onder druk – net als bij de andere bonden – en dat vraagt om aanpassing aan veranderende omstandigheden.

Maar op een of andere manier doen de wijziging van de doelgroep minder pijn, dan de naamswijziging. We hebben een groot aantal “draagvlaksessie” gehouden en hebben grote mate van diversiteit aan reacties gehad.
Een van onze leden zei het treffend:
“De VMHP is voor mij een begrip, mijn identiteit; de nieuwe naam is voor mij niet meer dan een woord. Het hoofd zegt “ja” en het hart zegt “nee”. Maar ik begrijp het en ik steun de beweging.”

En dat klopt. Een nieuwe naam betekent opnieuw ons inspannen om waarde te creëren: het gaat tijd kosten om opnieuw een sterk merk neer te zetten.

Ik heb ooit geleerd dat een mens pas echt in beweging komt vanuit angst of verlangen.
Wat jullie voorzitter betreft is dit geen stap uit angst maar een stap uit verlangen om onze vereniging ook in de toekomst van betekenis te laten zijn.

Miriam Barendse

voorzitter

 


Nieuwsoverzicht