Terugblik RVU actievoeren op 27 maart

Op woensdag 27 maart voerden we in Den Haag samen met de andere bonden actie rondom het RVU. Nine Kooiman van de NPB sprak de actievoerders toe namens de gezamenlijke politiebonden. Ze kondigt harde acties aan als er op dinsdag 7 mei geen uitzicht op een RVU-akkoord is: 'Wij gaan winnen!'

Alle actievoerders verzamelden zich woensdagochtend op het Malieveld in Den Haag en kregen daar een wit hesje. Voor de geüniformeerde deelnemers is zo'n hesje verplicht, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn als actievoerders. Actieleider van het Landelijk Actiecentrum (LAC)  Alwin Kok heette de deelnemers welkom. De presentator van het podiumprogramma was Seran van Wijk. Op het podium vertelden ook drie collega's over hoe zwaar uitvoerend politiewerk is en hoe belangrijk het is om de gevolgen daarvan te onderkennen door een fatsoenlijk en sociaal uitstroombeleid.

FNV en andere steun
Verder sprak FNV-voorzitter Tuur Elzinga de actievoerders toe, met op de achtergrond vertegenwoordigers van allerlei beroepsgroepen waarbinnen uitgesproken zwaar werk wordt verricht. Ook cabaretier Sjaak Bral stak de actievoerders een hart onder de riem. De actie werd tevens gesteund door een delegatie collega's uit België en een afvaardiging van de Europese politiebondkoepel EU.Pol.

Radioprogramma
Woensdagochtend vroeg, vlak voor de RVU-actie van start ging, spraken NPB-voorzitter Nine Kooiman en FNV-(pensioen)bestuurder Piet Rietman op Radio 1 in het programma VROEG! een uur lang over het vroegpensioenconflict tussen de vakbeweging enerzijds en de werkgevers en de overheid anderzijds. Je kunt dit programma terugluisteren.


Nieuwsoverzicht