Staatskas loopt flink bedrag mis door bonnenactie

Het werd vanochtend uitgebreid gemeld op de voorpagina van De Telegraaf: de bonnenactie van de politiebonden heeft de staatskas tot op heden een kleine 70 miljoen aan inkomsten gekost. Een bedrag dat blijft oplopen zolang minister Van der Steur weigert met betere voorstellen te komen om serieuze CAO-onderhandelingen mogelijk te maken. De krant meldde ook dat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zijn zorgen daarover had gemeld bij het Openbaar Ministerie. Elke dag dat de actie voortduurt scheelt dat de overheid een bedrag van circa € 440.000 aan inkomsten

Gaan we uit van een gemiddeld bedrag van € 100 per bekeuring, dan is de Nederlandse staat in de maanden januari tot en met april (maar in feite dus alleen in de maanden maart en april) een bedrag van ruim vijf miljoen euro misgelopen (€ 5.347.100 om precies te zijn) door het uitdelen van minder bekeuringen bij staandehoudingen en een bedrag van ruim 22 miljoen euro (€ 22.611.000 om precies te zijn) op basis van kentekenregistratie. Samen een bedrag van 28 miljoen – in twee maanden tijd.

De cijfers van het CJIB geven de stand weer tot en met april dit jaar. Inmiddels zijn we alweer drie maanden verder. Trekken we de lijn door, dan heeft deze CAO-actie van de bonden de schatkist dus minstens nog eens drie keer 14 miljoen gekost. In totaal kom je dan op ongeveer 70 miljoen.


Nieuwsoverzicht