Staatskas loopt flink bedrag mis door bonnenactie

Het werd vanochtend uitgebreid gemeld op de voorpagina van De Telegraaf: de bonnenactie van de politiebonden heeft de staatskas tot op heden een kleine 70 miljoen aan inkomsten gekost. Een bedrag dat blijft oplopen zolang minister Van der Steur weigert met betere voorstellen te komen om serieuze CAO-onderhandelingen mogelijk te maken. De krant meldde ook dat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zijn zorgen daarover had gemeld bij het Openbaar Ministerie. Elke dag dat de actie voortduurt scheelt dat de overheid een bedrag van circa € 440.000 aan inkomsten

 

Sinds maandag 9 maart 2015 voeren politiemedewerkers actie voor een fatsoenlijke nieuwe politie-CAO, onder andere door alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij ernstige overtredingen en in alle andere gevallen te volstaan met een waarschuwing. Hoeveel inkomsten loopt de Nederlandse overheid daardoor mis? Exacte bedragen op dat gebied zijn niet te geven, simpelweg omdat niet per dag geregistreerd wordt hoeveel politieambtenaren welke bedragen aan boetes niet opleggen

 

Een goede indicatie geeft echter het overzicht van de opgelegde verkeersboetes in de eerste vier maanden van dit jaar. Een document dat op dinsdag 2 juni werd gepubliceerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie, het korps Nationale Politie, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie (OM). Zoals bekend is het toezicht op rijsnelheden één van de speerpunten in de beleidsplannen van de Nederlandse politie. In Nederland bestaat het politiewerk op straat voor een tot twee derde deel uit het controleren, behandelen of anderszins omgaan met verkeersgebeurtenissen.

 

Minder boetes

In de eerste vier maanden van 2015 zijn door politieambtenaren 131.137 bekeuringen voor verkeersovertredingen uitgeschreven bij staandehoudingen. Dat zijn er 53.471 minder dan in de eerste vier maanden van 2014, toen er bij staandehoudingen 184.608 boetes werden uitgeschreven. Een vermindering van 29 procent.

 

In dezelfde periode zijn 2.397.791 bekeuringen uitgedeeld op basis van de kentekenregistratie door flitspalen en flitsacties van mobiele teams. Dat zijn er ook minder dan in de eerste vier maanden van 2014: toen werden er op deze manier 2.613.901 bekeuringen toegekend. Het verschil is 216.110 bekeuringen. Een daling van 8 procent.

 

De overheid schrijft de daling toe aan drie factoren: het digitaliseren of verwijderen van oude analoge flitspalen, het vervangen van mobiele radarapparatuur bij de politie en de acties die politiebonden voeren in verband met CAO-onderhandelingen. Aangezien de eerste twee factoren in 2014 ook al aanwezig en toen voor een daling van 20 procent zorgden, lijkt het logisch de extra vermindering in 2015 toe te schrijven aan de coulance-actie van de bonden. Daarbij moet worden bedacht dat deze CAO-actie pas begin maart gestart is. De daling is dus scherper/groter dan de cijfers in het overzicht op het eerste gezicht doen vermoeden

 

Oplopende bedragen

Gaan we uit van een gemiddeld bedrag van € 100 per bekeuring, dan is de Nederlandse staat in de maanden januari tot en met april (maar in feite dus alleen in de maanden maart en april) een bedrag van ruim vijf miljoen euro misgelopen (€ 5.347.100 om precies te zijn) door het uitdelen van minder bekeuringen bij staandehoudingen en een bedrag van ruim 22 miljoen euro (€ 22.611.000 om precies te zijn) op basis van kentekenregistratie. Samen een bedrag van 28 miljoen – in twee maanden tijd.

 

De cijfers van het CJIB geven de stand weer tot en met april dit jaar. Inmiddels zijn we alweer drie maanden verder. Trekken we de lijn door, dan heeft deze CAO-actie van de bonden de schatkist dus minstens nog eens drie keer 14 miljoen gekost. In totaal kom je dan op ongeveer 70 miljoen.