Rechter verbiedt CAO-acties cybertop

De NPB, ACP, ANPV en VMHP zijn teleurgesteld over het besluit van de Rechtbank Den Haag om de voorgenomen CAO-acties tijdens de internationale cybertop op donderdag 16 april te verbieden. ‘We vinden het jammer dat de rechter het belang van de Nederlandse staat bij een ongestoord verlopende cybertop zwaarder heeft laten wegen dan het recht van politiemedewerkers op actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden,’ aldus de politiebonden. ‘Wij gaan met dubbele kracht verder met het voorbereiden van andere acties. Uiteraard kan de minister van Veiligheid en Justitie deze acties voorkomen door snel met een beter aanbod te komen voor een nieuwe politie-CAO. De Staat der Nederlanden en het Korps Nationale Politie hadden over de aangekondigde CAO-acties een kort geding aangespannen tegen de politiebonden. De behandeling daarvan vond op dinsdagmiddag 14 april tussen 14.30 en 16.30 plaats in de Rechtbank Den Haag.

Er is natuurlijk ook nog een andere manier om met de werkonderbrekingen om te gaan, aldus mr Joosten. En dat is het programma van de cybertop simpelweg stopzetten totdat alle actievoerders weer aan het werk zijn gegaan en de veiligheid weer op het beoogde niveau is. ‘Dat kan betekenen dat minister-president Mark Rutte wat later aan zijn speech kan beginnen of wat minder lang kan praten. Vinden de deelnemers vast niet erg; gaan ze wat langer door met netwerken. Het kan ook betekenen dat het diner wat later begint of wat minder uitgebreid wordt. Deelnemers aan dit soort toppen zijn gewend aan reebout en asperges en dat soort dingen – en nu krijgen ze dan misschien een lekker broodje kaas. Helemaal niet erg.’

Dat soort aanpassingen zal door de organisatoren ongetwijfeld heel vervelend worden gevonden, aldus de advocaat van de politiebonden. Maar ze wegen niet op tegen het recht van politiemensen om hinderlijk in actie te komen voor hun arbeidsvoorwaarden. Zijn oproep aan de rechter was dan ook duidelijk: verbied de actie van aanstaande donderdag niet. Erken het recht van politiemensen om ook acties te voeren die de werkgever politieke buik- en hoofdpijn bezorgen en hem daardoor op den duur wellicht wat meegaander maken.

Desgevraagd verklaarden de advocaten van de Staat der Nederlanden en het Korps Nationale Politie dat ze geen heil zagen in aanpassingen van het programma en/of het veiligheidsplan: ‘Daar is het te laat voor; het is nu alles of niets. Deze cybertop is een complex geheel waaraan je niet kunt gaan tornen zonder veiligheidsrisico’s op te roepen.’

Uiteindelijk heeft de rechter de knoop doorgehakt in het voordeel van de Staat der Nederlanden en het Korps Nationale Politie. De officiële inhoudelijke motivatie voor die keuze volgt later.


Nieuwsoverzicht