Politie onderschept al ruim achtduizend kilo illegaal vuurwerk

De politie heeft sinds 1 oktober al 8.467 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. In de vier weken van oktober was ruim 4.100 kilo ingenomen. Eén week later stond de teller op bijna 8.500, een verdubbeling dus.

De cijfers komen uit de Vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie (OM) bijhoudt en wekelijks publiceert. Rond de vorige jaarwisseling is in totaal ruim 92.000 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen.

Omdat illegaal vuurwerk onveilig en dus gevaarlijk is, treedt het OM hard op tegen kopers en gebruikers ervan.

Jaarlijks wordt naar schatting 1 à 2 miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk in Nederland verkocht. Om dit tegen te gaan, proberen politie en justitie zo veel mogelijk te onderscheppen.

'Handgranaat'

De Nationale Politie maakt zich grote zorgen om de toename van zeer krachtig illegaal vuurwerk dat dit jaar te koop is, meldt RTL Nieuws vrijdag.

Volgens de politie hebben sommige van de aangetroffen 'vuurwerkbommen' een kracht die vergelijkbaar is met een handgranaat. 

Bij de vorige jaarwisseling raakten ongeveer zevenhonderd mensen gewond door vuurwerk. Volgens RTL Nieuws werd ongeveer 20 procent van die ongevallen veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Eén persoon kwam om.


Nieuwsoverzicht