Noem elkaar geen nono!

Tijdens de algemene ledenvergadering gaf Equipe de aftrap voor de campagne Taal doet ertoe. Deze campagne, geïnitieerd door de kerngroep Bedrijfsvoering, maakt termen als niet-operationele sterkte (NOS) bespreekbaar. Waarom worden collega’s ingedeeld in wat ze ‘niet’ zijn? Voorzitter Miriam Barendse: “We willen het debat hierover starten, prikkelen en bewustwording creëren.”

De campagne richt zich specifiek op taal. “We denken dat het onvoldoende is als we alleen sympathiek blijven. Het mag op een bepaald moment best schuren of grappig zijn,” aldus de kerngroep, “Dat komt meer binnen en onthouden we beter. We starten dan ook met de slogan ‘Noem elkaar geen nono!’. De kerngroep licht toe: “We benadrukken hiermee op een informele manier dat je elkaar niet moet kleineren. Deze slogan impliceert dat elke afdeling en elk team waardevol is en niet mag worden geminimaliseerd.” Het woord ‘niet’ in niet-operationeel geeft nu eenmaal een negatieve associatie: onbelangrijk, doet er niet toe, bijzaak. Daar zinspeelt het woord nono in de slogan op.

Initiatief
Het initiatief komt dus van de kerngroep Bedrijfsvoering. In haar verkiezingsprogramma voor de ondernemingsraad (OR) Bedrijfsvoering in 2021 stond: “Equipe denkt mee met de bestuurder om te zorgen dat schotten worden weggehaald, collega’s gelijkwaardig behandeld worden en er altijd gewerkt wordt vanuit inclusiviteit. De operatie heeft de bedrijfsvoering keihard nodig en vice versa. Samen staan we voor een taak. Politiewerk verandert. Daar hoort ook de juiste taal bij.”

Actueel
Het sprak kennelijk toen al collega’s aan, want Equipe heeft bij de laatste OR verkiezingen in het Politiedienstencentrum en bij de Staf Korpsleiding zes zetels gehaald, meer dan ooit. Miriam: “Ik vind het leuk dat deze dialoog en nu ook de campagne vanuit de kerngroep geïnitieerd is. Het is goed om hierover het debat te voeren. Dit thema blijft actueel en belangrijk.”

Imago
Equipe heeft immers zelf een aantal jaar geleden haar naam gewijzigd. In de oude naam VMHP zat namelijk ook een indeling tussen collega’s. We zijn een vakvereniging waar de mens, ongeacht opleiding, én de organisatie, ongeacht plek, centraal staan. De kerngroep Bedrijfsvoering wijdt uit: “Inclusieve taal is goed voor je imago als politie maar ook als vakvereniging. Als deze campagne ervoor zorgt dat we meer leden krijgen, is dat mooi meegenomen. Door positieve en respectvolle taal bevorderen we een meer inclusief beeld van de politie en worden daarmee ook meer aantrekkelijk als potentiële werkgever.”

Achtergrond
Onze werkgever heeft bij de vorming van de nationale politie er bewust voor gekozen om de collega’s in de bedrijfsvoering niet-operationele sterkte (NOS) te noemen. Het onderscheid met operationele sterkte (OS) zorgt echter voor een onbedoelde verwijdering tussen collega’s, een wij-zij gevoel. Het is een taalconstruct met negatieve gevolgen.

Taal draagt bij aan verbinding of zorgt juist voor verwijdering. Door de focus te leggen op de term niet-operationeel kan de bijdrage van belangrijke organisatieonderdelen aan het resultaat worden onderschat. Bovendien kan het concentreren op OS betekenen dat problemen en risico’s in de bedrijfsvoering onvoldoende of zelfs niet worden erkend of aangepakt. Het zet besluitvormers intern, extern en in de politiek op het verkeerde been.

De term NOS stimuleert uiteindelijk gedrag dat je niet wilt, namelijk polarisatie. Het gevoel gaat dan heersen dat er steeds meer staf bijkomt en steeds minder capaciteit om het ‘daadwerkelijke politiewerk’ nog te doen.

Tot slot
Om Nederland veiliger te maken hebben we juist iedereen binnen de politie hard nodig. Of je nu wel of geen uniform draagt, of je vooral binnen of buiten werkt of bij welk team of welke afdeling je ook hoort. We horen er allemaal bij!

 


Nieuwsoverzicht