Nieuwe film over politieverleden

Guus Meershoek, lectoraat geschiedenis van de Politieacademie, is bezig met een reeks van vier films over de geschiedenis van de Nederlandse politie. De tweede film is net gereed. Onze voorzitter Miriam Barendse werkte hieraan mee. Hier volgt een toelichting van Guus over zijn ambitieuze project en de link naar de film.

 

Jelle Kuiper (1944-2011), die van 1997 tot 2004 korpschef was van de politieregio Amsterdam-Amstelland, zei ooit over het verleden van zijn korps, met de hem kenmerkende wrange, spottende glimlach: ‘Ik kreeg het bij mijn aanstelling als een mantel over mijn schouders gehangen en nu draag ik het met mij mee.’ Dat was een treffende typering. Mensen, instituties en landen: zij hebben een verleden dat zij deels zich herinneren, deels zijn vergeten, bestaande uit gebeurtenissen waar zij soms trots op zijn of gelukkig van worden, maar die soms ook schaamte of spijt oproepen. Met herinneringen moet je dealen, want zij beïnvloeden of je wilt of niet je beslissingen, wie je bent, de banden die je met anderen hebt. Wie herinneringen onderhoudt, kan bijvoorbeeld leren hoe te reageren bij een onverwacht verzoek om assistentie, wat de kracht is van de organisatie waar je bij hoort, hoe een bevolking kan gaan reageren op een intelligente Lock down.


Onlangs verscheen de tweede film over de geschiedenis van de Nederlandse politie, door mij gemaakt samen met filmmaakster Godelieve Eijssink. Elk deel heeft een eigen, voor politiewerk wezenlijk thema, zodat de film gebruikt kan worden op een plek in het politieonderwijs, en elk deel behandelt een aparte periode uit het verleden. De nieuwe film gaat over de Duitse bezetting en het thema loyaliteit en integriteit in het politiewerk. De eerste film ging over de periode 1965-2000 en de veranderde relatie met de burger. Nu volgen nog de periode 1918-1940 met het thema opsporing en technologie en de periode 1875-1918 met het thema de politiebonden en de identiteit van de politie. Elke film combineert historische beelden, getuigenissen van collega’s en inzichten waar politiestudenten verder mee kunnen, is een gratis portie ervaringen. De tweede film is te zien op via deze link.


De eerste film is vooralsnog alleen binnen het netwerk van de Politieacademie te zien of door contact op te nemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Guus Meershoek


Nieuwsoverzicht