Nabestaandenpensioen: zelf actie nemen!

Heb je al de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en werkt je partner nog wel? Laat het ABP dan een individuele berekening maken voor het partnerpensioen. Mogelijk kan dit jou, als je partner nog werkt, compensatie opleveren. Je hebt nu ook langer de tijd om eventueel een extra verzekering af te sluiten. Het ABP stelt het afschaffen van de Algemene Nabestaandenwet (ANW) compensatie tot 1 mei uit.

Wij hebben al eerder over deze afschaffing, toen nog 1 februari en nu dus 1 mei, en de korting op een Loyalis verzekering bericht. Onlangs is ontdekt dat er voor sommigen toch nog een klein vangnet is dat het partnerpensioen kan aanvullen, Ben je gepensioneerd en ontvangen jij en jouw partner beiden al AOW, heeft de afschaffing van de ANW-compensatie geen gevolgen.

Voor wie
Als je al de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebt maar je partner nog niet, kan het vangnet nog een aanvulling opleveren. Als je bij het ABP pensioen opbouwde vóór 1 januari 1996, kan je namelijk aanspraak maken op deze aanvulling. Dit is niet te zien op mijnabp.nl, maar wel in een persoonlijke berekening.

Om een idee te krijgen over welke bedragen het gaat bij iemand die fulltime gewerkt heeft:

  • Met pensioen gegaan en voor 1996 30 jaar in dienst geweest: compensatie ongeveer € 6.100,-
  • Met pensioen gegaan en voor 1996 15 jaar in dienst geweest: compensatie ongeveer € 3.200,-
  • Met pensioen gegaan en voor 1996 10 jaar in dienst geweest: compensatie ongeveer € 2.300,-
  • Met pensioen gegaan en voor 1996 5 jaar in dienst geweest: compensatie ongeveer € 1.500,-


Doen
Daarom adviseren wij iedereen die dit betreft, een individuele berekening van het partnerpensioen door het ABP te laten maken. Vraag dan dat dit gebeurt ‘inclusief de loonheffingscompensatie en inclusief toepassing van de artikelen 10 en 13 uit bijlage K’.

Advies
De CMHF waarbij de VMHP aangesloten is, en andere organisaties hebben landelijk in het Verantwoordingsorgaan ABP aandacht hiervoor gevraagd. Zeker ook omdat velen nu overwegen een extra verzekering af te sluiten. Bovengenoemde bedragen kunnen aanleiding geven dit te heroverwegen. Het ABP-bestuur is geadviseerd om iedereen hierover te informeren maar gaat dit niet doen.


Nieuwsoverzicht