Minister moet niet met lege handen komen praten

‘Een gesprek gaan wij nooit uit de weg. Maar onze acties gaan gewoon door tot er een fatsoenlijk CAO-aanbod van de minister op tafel ligt. Een aanbod dat serieuze onderhandelingen mogelijk maakt.’ Dat is de reactie van de gezamenlijke politiebonden op het bericht dat de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, op korte termijn met de bonden in gesprek wil. Hij zei dat na afloop van de ministerraad vanmiddag.

De minister liet weten dat hij erop rekent dat het overleg ‘op een constructieve manier’ wordt gevoerd, maar liet in het midden wat dat betekent voor de omstreden CAO-voorstellen van zijn voorganger. Wat de huidige vakbondsacties betreft erkende Van der Steur het recht van politiemedewerkers om op te komen voor hun arbeidsvoorwaarden, mits de veiligheid gewaarborgd blijft. Wel zou hij het betreuren als de bonden tot hardere acties zouden overgaan. In hoeverre hij van plan was dat te voorkomen door een dezer dagen een fatsoenlijk CAO-aanbod te presenteren meldde hij niet.

 

‘Uiteraard staan wij open voor een constructief gesprek met minister Van der Steur op korte termijn,’ aldus een woordvoerder van de gezamenlijke bonden ‘Tegelijkertijd weet de minister wat onze eisen zijn en dat het ons menens is. De acties zijn in opbouw en dat is niet voor niets. Wij gaan met die opbouw dan ook door totdat er serieuze voorstellen op tafel liggen voor het verbeteren van de beloning van het politiewerk na vier jaar op de nullijn, voor het veiliger en gezonder maken van dat werk en voor een verantwoord vroegpensioenbeleid. De minister moet dus niet met lege handen komen praten, maar met een pakket concrete en overtuigende voorstellen onder de arm. Dat is de enige manier waarop hij ons zover kan krijgen om te willen gaan nadenken over het opschorten van de acties.’