Kritische blik op nationale politie

Te weinig opsporing, te grote teams en beleid van binnenuit in plaats vanuit de samenleving. Om een paar kritische noten van professor Cyrille Fijnaut te noemen. Hij gaf onlangs op uitnodiging van de VMHP een kritische beschouwing op de eenwording van de politie. Fijnaut wikkelt er geen doekjes omheen, op een no nonsense manier geeft hij advies aan de nationale politie.

Het organisatie-inrichtingsplan van de nationale politie had volgens deze voormalige professor van de Tilburg University anders gemoeten. De basisteams, met soms tweehonderd medewerkers op één team, zijn te groot. Volgens Fijnaut heb je het dan niet meer over een team. Ook de gebieden zijn te groot en het sluiten van politiebureaus en kleine politieposten is verre van ideaal.

Noodhulp
Een ander punt dat deze professor noemt is de inbedding van de noodhulp in de politie-organisatie. Het moet, net zoals het wijkagentschap, als een zeer zwaar specialisme gezien gaan worden: ‘Kijk naar het New Yorkse model waar in de jaren 90 al gemengde en super functionele teams van psychologen en politiemensen op de voertuigen zaten.’
 
Opsporing
Om de zware misdaad, zoals overvallen op gelddepots, aan te kunnen heeft de politie meer opsporingscapaciteit nodig en wijzigingen in de verkeersdienst. De districtsrecherche is volgens Fijnaut te klein en heeft meer gekwalificeerd personeel nodig. Daarnaast mag je de politie in het verkeer niet onderschatten, zeker niet bij zware criminaliteit. Nederland is immers een groot verkeersknooppunt.

Opleidingen
De korpsleiding moet er volgens Fijnaut voor zorgen dat de laagste tot de hoogste opleiding aan de Politieacademie gevolgd kunnen worden. Ook de opleiding op de voornaamste vakgebieden kun je niet laten wegzakken: zij zijn cruciaal voor een eigentijdse, maatschappelijk relevante politie.

Beleid
Ten slotte pleit Fijnaut voor een helder beleid en meer samenwerking binnen Europa. Zoals rondom de vluchtelingenproblematiek, het terrorisme en digitale criminaliteit. Belangrijk voor de Nederlandse politie is om daarbij vanuit de omgeving te redeneren en niet vanuit de interne politie-organisatie.

Evaluatie
Hij hoopt dat de evaluatiecommissie het totale plaatje van de huidige toestand op een adequate manier in beeld brengt en onderbouwd de vraag beantwoordt: welke veranderingen zouden er kunnen of moeten worden bewerkstelligd? Hij ziet niet veel in een parlementaire onderzoekscommissie.
 
Heb jij hier ideeën over? Deel ze dan met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Leden lezen meer over de mening van Cyrille Fijnaut in het aankomende ledenblad dat begin juli op de mat valt.


Nieuwsoverzicht