Korpschef kan lang wachten op excuses politiebonden

Het zijn onrustige tijden bij de politie. De reorganisatie en de acties voor een nieuwe CAO zorgen dag in dag uit voor commotie. Maar in spannende tijden je hoofd koel houden is een kernkwaliteit van politiemensen. Dat hoort bij hun dagelijks werk. Natuurlijk lukt het de ene dag beter dan de andere. Soms vliegt iemand ineens uit de bocht, zelfs op het hoogste niveau. Zo verscheen op dinsdag 14 april op het intranet van de Nationale Politie ineens een opvallende uithaal van korpschef Gerard Bouman naar de politiebonden. Voorafgaand aan de marathon van Rotterdam was door actievoerders in koeienletters een slogan op een deel van het parcours gekalkt. De leiding van de eenheid Rotterdam had vervolgens proces-verbaal laten opmaken en de FO ingeschakeld. Een opmerkelijk optreden, dat via Twitter in de landelijke media belandde. Op maandag 13 april publiceerden ook de politiebonden een verontwaardigde reactie.

Wij vinden het erg jammer dat de heer Bouman door dit bericht opnieuw twijfel zaait over de sympathie van de korpsleiding voor collega’s die bereid zijn actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Hij voelt kennelijk niet aan dat zijn woorden op de werkvloer worden begrepen als een waarschuwing: pas maar op met actievoeren, want als je leidinggevende daar moeilijk over doet, wordt hij steevast gesteund door de korpsleiding.

De bonden hebben zichzelf een spiegel voorgehouden en besloten onze reactie op de gebeurtenissen in Rotterdam te verwijderen. Niet omdat de korpsleiding dat wilde, maar omdat wij er achteraf zelf minder gelukkig mee waren. Wij zijn namelijk niet bang onszelf een spiegel voor te houden en als wij dat niet doen, dan doen onze leden het wel. We zijn erg benieuwd wie de korpschef een spiegel mag voorhouden over de door hem geëiste excuses.

Wat ons betreft sluiten we dit dossier af en gaan we ons snel weer bezighouden met echt belangrijke zaken, zoals vechten voor een goede CAO.

Han Busker, voorzitter NPB

Gerrit van der Kamp, voorzitter ACP

Geert Priem, voorzitter ANPV

Sanna Eichhorn, voorzitter VMHP


Nieuwsoverzicht