Hoogste ambtenaar Justitie Pieter Cloo stapt op

De secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie stapt op. Pieter Cloo legt zijn functie neer om de nieuwe minister en staatssecretaris van Justitie 'de mogelijkheid te bieden een nieuwe start te maken'. Dat laat het ministerie weten

Hij kwam binnen bij Veiligheid en Justitie op verzoek van toenmalig minister Opstelten nadat hij was ingehuurd als consultant. De benoeming van iemand van buiten op de topfunctie is ongebruikelijk. Hij was de eerste secretaris-generaal in ruim een eeuw die niet uit de eigen ambtelijke organisatie afkomstig was, schrijft NRC Handelsblad.

Voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. © ANP

Uit onderzoek van die krant bleek dat Opstelten Cloo eerder had ingehuurd om ICT-problemen bij de politie op te lossen. Hij kreeg daarvoor een vergoeding van zo'n 400 duizend euro, ruim boven de balkenendenorm. Volgens Opstelten waren geen regels overtreden omdat Cloo voor de klus was ingehuurd en toen nog niet in dienst was van het Rijk.

Nu Cloo vertrekt, zal zijn functie tijdelijk worden waargenomen door Hans van der Vlist, de secretaris-generaal bij het ministerie van Onderwijs. Van der Vlist gaat de komende tijd drie dagen per week aan de slag bij Veiligheid en Justitie, totdat het nieuwe bewindsliedenduo een opvolger aanstelt.


Nieuwsoverzicht