Hoge internationale politiefuncties Nederlanders

Twee (oud-)collega’s zijn benoemd op hoge posten binnen internationale politieorganisaties. Voormalig korpschef Piet Deelman wordt per 1 maart directeur Strategic Planning bij Interpol in Lyon (Frankrijk). Oud-KLPD’er Wil van Gemert start op 1 mei als adjunct-directeur Operations bij Europol in Den Haag.

Piet Deelman werkt 37 jaar bij de politie, waarvan zeven jaar als korpschef van de regio Twente. Na een tussenstap als directeur van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, vertrok hij in 2011 naar Afghanistan om deel te nemen aan de Europese politiemissie (EUPOL). Hij was er onder andere verantwoordelijk voor het hervormingsprogramma van de Afghaanse politie. Begin 2013 werd hij plaatsvervangend hoofd van de EUPOL-missie.

Interpol en Europol

Van Gemert begon zijn loopbaan in 1988 als politieofficier in Amsterdam. In 1995 stapte hij over naar het KLPD, waar hij onder andere directeur Recherche was. In 2004 vertrok hij naar de AIVD waar hij ging over contraspionage, terrorismebestrijding en veiligheidsonderzoeken. Begin 2012 werd hij directeur Cyber Security bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Binnen Europol wordt hij verantwoordelijk voor het steunen van EU-lidstaten bij het bestrijden van georganiseerde misdaad en terrorisme. Tot zijn takenpakket behoort onder meer het European Cyber Crime Center (EC3).

Invloed uitoefenen

Anita Hazenberg was als coördinator Internationale strategische allianties en plaatsingen nauw betrokken bij beide benoemingen. Anita: ‘We hebben bij het positioneren van beide kandidaten intensief samengewerkt met onder andere het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Permanente vertegenwoordiging EU in Brussel. We hebben vooraf goed nagedacht op welke relevante internationale posities we graag Nederlandse politiemensen willen hebben. Zo proberen we de internationale samenwerking en informatie-uitwisseling te versterken ten bate van onze operatie. Deze benoemingen zijn een mooie stap in die ambitie.’