‘Hoe meer politieke onzin, hoe groter onze vastberadenheid’

Zevenduizend politiemedewerkers hebben vandaag in Den Haag geprotesteerd tegen het CAO-beleid van minister Van der Steur. De voorzitters van de vier politiebonden gaven hen de verzekering dat ze zullen doorgaan met het voeren van acties totdat de minister een acceptabel bod voor een nieuwe politie-CAO op tafel legt.

Vanwege de aanhoudende regen werd rond het middaguur besloten een uurtje eerder te beginnen aan het tweede deel van de actie: een massale protestmars langs de Tweede Kamer naar het Malieveld. De drie groepen actievoerders stroomden door Den Haag, gekleed in drie verschillende kleuren actiehesjes: rood (de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie – bevinden zich aan weerskanten van hetzelfde gebouw); wit (ministerie van Financiën) en blauw (het ministerie van Algemene Zaken).

Het was geen geluidloze optocht; voorop ging een brassband en van de meerijdende politievoertuigen loeiden de sirenes. Sommige actieteams hadden ook speciale spandoeken laten maken voor deze dag. Veel aandacht trok het exemplaar uit Noord-Holland. Daarop was een cartoon te zien van minister Dijsselbloem die minister Van der Steur gebruikt als hamer en daarmee een politieambtenaar krom slaat. De bijbehorende wijsheid paste nog net op het spandoek: ‘Als een overheid bezuinigt op haar politie in een tijd van wereldwijde onrust, dan heeft ze de spijker goed misgeslagen.’

Op het Malieveld werden de actievoerders toegesproken door de voorzitters van de politiebonden ACP, NPB, ANPV en VMHP. Die gaven een korte samenvatting van de inhoud van het CAO-conflict met minister Van der Steur. Van de door hem aangeboden (structurele) loonsverhoging bestaat de helft uit geld dat hij anders zou hebben uitgegeven aan de pensioenvoorzieningen van zijn medewerkers (‘sigaar uit eigen doos’). Ook wil hij geen extra geld uittrekken voor aanvullende afspraken over het veiliger en gezonder maken van het politiewerk.

De voorzitters verklaarden onomwonden te zullen doorgaan met actievoeren totdat de minister alsnog met een aannemelijk aanbod voor een nieuwe politie-CAO op de proppen komt. Om zo’n aanbod mogelijk te maken zal minister Dijsselbloem van Financiën extra geld uit de staatskas ter beschikking moeten stellen.

De voorzitters bedankten de aanwezige collega’s voor hun inzet en het trotseren van de regen. ‘Jullie hebben het kabinet een ondubbelzinnige boodschap gegeven door hier zo massaal naar toe te komen en daar zijn we trots op. Hartelijk, hartelijk, hartelijk dank! Minister Van der Steur zal morgen nogmaals herhalen dat hij onze houding niet begrijpt. Moet hij zelf weten, maar van één ding kan hij zeker zijn: hoe meer politieke onzin hij uitkraamt, hoe groter onze vastberadenheid wordt. We gaan door! Tot de volgende keer!’


Nieuwsoverzicht