Bonden niet onder de indruk van intimidatiepogingen korpsleiding

De korpsleiding wil per se niet dat de sirene-actie van de gezamenlijke politiebonden vandaag doorgaat. Gistermiddag dreigde ze eerst met een kort geding om de actie door de rechter te laten verbieden, een idee dat ze uiteindelijk liet varen. Gisteravond ontvingen de bonden een brief waarin het korps aankondigde dat alle medewerkers vandaag per e-mail zouden worden gemaand om zich professioneel te blijven gedragen en niet zomaar voor eigen doeleinden een politiesirene aan te zetten. De werkgever zou dat beschouwen als een onbevoegde en onrechtmatige daad en zich indien nodig gaan beraden op het beperken van de mogelijkheden voor collectieve acties in de toekomst.

De politiebonden roepen hun leden op zich niet te laten intimideren door deze opstelling van de korpsleiding. Als zij echt zo zwaar had getild aan het handhaven van de brancherichtlijn en de risico’s van de sirene-actie voor de openbare orde en veiligheid, dan had ze naar de rechter moeten stappen. Dat heeft men niet aangedurfd; de kans op succes werd kennelijk te klein geacht. De bonden hebben er weinig waardering voor dat de korpsleiding alsnog haar zin probeert te krijgen door een beroep op het plichtsbesef van de medewerkers en daarbij voor alle zekerheid een dreigende ondertoon laat doorklinken. Het grondrecht op actievoeren is wat ons betreft alleen door de rechter te beperken en we zullen niet aarzelen dat via een kort geding ook aan te tonen.

Sirene-actie gaat gewoon door

De bonden hebben het verzoek van het korps om de sirene-actie af te blazen naast zich neergelegd. Volgens ons zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen om dit protest op verantwoorde wijze te laten plaatsvinden.

Mocht de werkgever achteraf besluiten individuele medewerkers af te rekenen op hun deelname aan een collectieve actie, dan zijn deze collega’s uiteraard verzekerd van de beste juridische bijstand die de bonden kunnen bieden. We gaan er echter van uit dat de korpsleiding haar gezonde verstand zal gebruiken en het zover niet zal laten komen.