Blauwe omsingeling Binnenhof

VVD-minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur blijft ook na negen weken actievoeren door de politiebonden weigeren een fatsoenlijk werkgeversaanbod te doen voor een nieuwe politie-CAO. Het kabinet, met name PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem, blijft weigeren daarvoor (extra) geld beschikbaar te stellen. En de Tweede Kamer blijft weigeren het kabinet aan te sporen tot meer waardering voor het politiewerk

Politiek wakker schudden

Hoog tijd voor een ultieme poging om de politiek wakker te schudden door een langdurig lawaaiprotest op donderdag 21 maart. Die dag zullen honderden politiemedewerkers – zowel executief als ondersteunend – het Haagse Binnenhof omsingelen en urenlang luidruchtig aanwezig zijn. Sowieso wordt er live muziek ten gehore gebracht door een mobiele brassband. Daarnaast vindt elk uur één minuut lang een gezamenlijk lawaaiprotest plaats met behulp van sirenes, toeters, trommels en dergelijke.

 

Het klapstuk van de actie is een tien minuten durend sireneprotest – de afsluiting van een reeks van tien acties op dit gebied, waarbij het geloei van de sirenes van politievoertuigen elke week één minuut langer duurde. Deze actie begint om 11.50 uur en vindt plaats op het Plein in Den Haag. Voor gehoorbescherming wordt ter plaatse gezorgd. De bonden roepen collega’s uit andere (aangrenzende) eenheden op om ook met een politievoertuig naar Den Haag te komen en zich aan te sluiten bij het protest.

 

Belangrijk: tijdens de actie wordt niemand de toegang tot het ‘omsingelde’ gebied ontzegd.

CAO-geld halen

Tijdens de Blauwe Omsingeling van het Binnenhof zullen telkens actievoerders van een of meer politie-eenheden op weg zijn naar het ministerie van Financiën om daar lege geldkisten voor de deur neer te zetten. De geldkisten worden in een waardetransportbus vervoerd. De actievoerende politiemedewerkers lopen richting het ministerie van Financiën en zetten de kisten daar op hun plek (op het plein voor het ministerie). Vervolgens leveren ze bij de portier een brief af voor minister Dijsselbloem met daarin het verzoek om over de brug te komen met het benodigde geld voor een fatsoenlijke nieuwe politie-CAO.

 

In totaal worden er dertien lege geldkisten afgeleverd: een namens elk van de politie-eenheden, een namens de Landelijke Eenheid, een namens het Politiedienstencentrum en een namens de Politieacademie. De geplande aflevertijdstippen zijn 07.15 uur, 08.00 uur, 09.00 uur, 10.00 uur en 11.00 uur.

Vervolg CAO-acties

Om 12.30 uur zullen de voorzitters van de politievakbonden de inhoud van de geldkisten inspecteren. Vervolgens zullen zij ter plekke vanaf een podium de plannen bekendmaken voor het vervolg van de politieacties.

 

De bonden roepen alle afdelingen en disciplines binnen de politie, executief en ondersteunend personeel, op in groten getale naar Den Haag te komen. De politiebonden zorgen voor busvervoer vanuit alle eenheden, voor eten en drinken en andere voorzieningen.

 

Meer informatie? Neem contact op met het actieteam in jouw eenheid of met het Landelijk Actiecentrum in Woerden!