Beeld sociaal plannen

De politie gaat dit jaar aan de slag met ‘sociaal plannen’. Dit is een nieuwe manier om de inzet binnen teams evenwichtig te verdelen. Op het intranet van de politie kun je alvast een idee krijgen.

 

In de cao zijn afspraken gemaakt over de introductie van het ‘sociaal maximum’. Door een stapeling van verschillende belastende elementen, zoals overwerk, werken in de nacht, consignatie en verschuivingen, kan een hoge belasting voor medewerkers optreden. Een hoge belasting die wel binnen de normen van de arbeidstijdenwet blijft. Voor deze stapeling van belastende elementen is het sturingsinstrument ‘sociaal plannen’ met een 'sociaal maximum' ontwikkeld.

Werk evenwichtig verdelen
Met sociaal plannen kan de leidinggevende sturen op een evenwichtige verdeling van de inzet binnen een team. Er is een puntensysteem afgesproken, waarmee bepaald wordt wanneer het sociaal maximum is bereikt. Als het sociaal maximum wordt overschreden, ontvang je als medewerker compensatie in de vorm van levensfase-uren (LFU). Op deze manier draagt sociaal plannen bij aan een goede balans tussen werk en privé.

Ook is vastgesteld hoe de compensatie in LFU wordt berekend. De compensatie is nieuw ten opzichte van de Landelijke Arbeidstijdenregeling (LAR), en een aanvulling op de bestaande onregelmatigheidstoeslagen en vergoedingen. Sociaal plannen vervangt in de loop van 2020 de LAR.

Beeld krijgen
De dienst HRM van de politie werkt momenteel aan een plan van aanpak. In dat plan is aandacht voor de aanpassing van systemen en het informeren van medewerkers, leidinggevenden en de teams Planning en capaciteitsmanagement. De uitgebreide communicatie start medio 2020. Wie al meer wil weten, kan naar sociaal plannen op het intranet van de politie. Daar kun je een beeld krijgen van wat sociaal plannen is en wat het voor jou gaat betekenen.


Nieuwsoverzicht